Streama film och Tv-serier, vilken tjänst passar dig?

I dagens samhälle så har vi slutat att titta på tv, vi konsumerar inte på samma sätt som för 10 år sedan. ”Gammelmedia” som tidningar och tv blir allt mer ovanliga hemma hos den yngre generationen. Den generation som växer upp nu kommer säkerligen att få det nya sättet att konsumera nyheter och film inpräntat i ryggmärgen. Att ”streama” film, eller ”strömma” som man också kan kalla det är väldigt populärt idag. Vi vill själva bestämma när vi ska sätta oss ner för att titta på en film eller en tv-serie, vi vill inte vara bunden till en speciell tid på dygnet. Piratsidor på internet gjorde så att film- och tv-bolagen var tvungen att förändra sig och vissa hittade en affärsmodell som håller. Men vilken tjänst är bäst, och vilken passar just dig?

Netflix

Det allra största streamingtjänsten på internet är Netflix. Detta företag startade sin affärsverksamhet med att hyra ut fysiska filmer genom, man beställde på deras sida och fick hem ett paket i postlådan. Nu levererar man allt digitalt. Det kostar från 79 kr i månaden att ansluta sig till Netflix och då har man tillgång till hela deras utbud, eller det utbud som man har valt att dela ut till svenska användare. Det fungerar lika bra i mobilen som på datorn. Själva utbudet varierar men uppdateras i regel varje dag, nya filmer och serier kommer in medan andra försvinner. Netflix har också producerat eget material som har fått väldigt bra feedback.

Gränssnittet är det som drar upp betyget rejält, Netflix har en enkel navigation samt algoritmer som tar fram intressanta titlar baserat på vad du har tittat på vid ett tidigare tillfälle.

HBO Nordic

Den andra stora draken i sammanhanget är HBO Nordic som också tillhandahåller streaming av film och tv på nätet. HBO Nordic kostar från 89 kr per månad och saknar det utbud som Netflix har att erbjuda men tjänsten har ett par ess i rockärmen. Bland annat Game of Thrones som är den alldra största tv-serien idag, som följs av flest människor runt om i hela världen. Game of Thrones går inte på någon svensk kanal men köper man ett konto på HBO Nordic så får man tillgång till alla nya avsnitt med ca: 24 timmars fördröjning. Bara det i sig är ett skäl att skapa ett konto på HBO, att få tillgång till HBO.

Nackdelen med HBO Nordic är utbudet mer filmer och tv-serier samt hur navigeringen och gränssnittet är utformat. Det känns inte lika självklart som Netflix, där ligger man före med hästlängder.

Testa gratis

Båda tjänsterna kostar pengar men är du inte kund sedan tidigare så har du möjlighet att testa Netflix och HBO Nordic helt utan kostnad. Båda tjänsterna har en månad gratis och därefter så blir det den vanliga månadskostnaden. Tänk på att man måste ange sina kontouppgifter innan man kan skapa ett gratiskonto. HBO Nordic hade vid starten ett krav på att man skapade ett abonnemang på minst 12 månader, det fanns inget alternativ att bara testa en månad, det gick inte ens att betala för en månad. Det blir ganska mycket skriverier om detta och efter påtryckningar gav sig HBO Nordic och öppnade upp för endast månadsabonnemang.