Grammarly – Förbättra din engelska

När jag gick i skolan under mitten utav 90-talet så skrev vi nästan allting för hand, med sönder tuggade blyertspennor på streckat papper. Om vi någon gång fick använda datorn så tillhörde det undantaget och mestadels i träningssyfte. Jag minns Windows 95 och 98, hur man satt och spelade fingerspetsvalsen över tangentbordet och hur rättstavningsfunktionen i Word ansågs vara detsamma som att fuska när man hade en text att lämna in. Man sparade sina arbeten på disketter eller skrev ut dom via svartvita skrivare och lämnade in. Om man hade skrivit det för bra, utan några som helst stavfel så kunde man råka ut för misstanken att man fuskat sig fram, även om man bara renskrivit sina texter utan nämnda verktyg igång. Och så fortsatte det även i högstadiet, borta var dock disketterna och nu mejlades texterna in istället om man inte hade en USB sticka till hands. Snabbspola fram till Gymnasiet och lärarna ville inte längre veta av dina blyertskråkor, nej nu skulle allting vara ”maskinskrivet” och om du inte använde rättstavningen så gjorde du ett rejält misstag. Idag så är rättstavning och ordersättare så vanliga att man inte ens tänker på det, vi har T9 i våra mobiltelefoner och många webbläsare har sina egna rättstavningsfunktioner, så varför skulle vi behöva ännu ett?

Vad är Grammarly och hur fungerar det?

Låt oss spola tillbaka bandet lite och utgå från en annan frågeställning först: Vad är Grammarly? Grammarly är en rättstavnings applikation inriktad mot oss som inte har engelska som första språk eller bara behöver finputsa våra kunskaper. Programvaran går att ladda ner till din dator och mobila enheter genom att du skapar ett konto via deras hemsida. Den går även att använda som ett tillägg i dom flesta webbläsare och kollar automatiskt både grammatik och rättstavning i realtid. Blir ett ord markerat med en röd linje? Tryck bara på ikonen och se vad problemet är och få en snabb feedback och ofta flera förslag på ändringar. Allt från i vilken stil du skriver så som språkbruk, grammatik och överdrivet användande av olika ord till tempus och passiva ord kollas och analyseras. Om du vill så kan du få en utvärdering skickad till din inkorg varje vecka för att se hur din engelska utvecklas och vilka dina vanliga misstag är.

Både gratis och en premiumversion

Grammarly kommer i två versioner, en gratisvariant och premium. Gratisvarianten hjälper användare med grundläggande grammatik och rättstavning medan premium varianten tar tag i mer djupt gående misstag eller fällor. Premium varianten går loss på 29,95 USD i månaden men blir billigare per månad om man väljer kvartal eller årsbetalning. När jag själv använt mig av Grammarly så har jag sakta men säkert blivit imponerad över hur min engelska faktiskt har förbättrats, trots min initiala skepsis.

Applikationens upplägg är inte helt olikt gamla hederliga google docs. Programmet öppnas lätt när du skriver i ett fält och påpekar fel och möjliga förbättringar. Synonymer och förändringar föreslås synligt när man trycker på markerade ord, men applikationen saknar all form av formatering. Det får man istället utföra i ett externt program så som Word eller Open office, detta då Grammarly är just en rättstavnings och grammatiskt verktyg och inte ett skrivprogram. Däremot så går det att importera dokument in i Grammarly utan att din formatering och layout förändras när du exporterar ut det igen. Allt som allt så fungerar det precis som utlovat, varken mer eller mindre.

Mer info: https://www.grammarly.com/